De fysio die bij u thuis komt!

Trots op de bijzondere vermelding tijdens de valpreventieweek

In de valpreventie nieuwsbrief van VeiligheidNL las ik over Dobbelfit, een spel dat in het kader van de valpreventieweek uitgegeven zou worden. Mijn interesse was gewekt en na een klik op de link was ik dusdanig nieuwsgierig dat ik besloot het spel te bestellen. Zodra het spel bezorgd werd moest ik stiekem lachen. De vergelijking tussen een kind die de verpakking van een cadeautje mag scheuren en ikzelf met de kartonnendoos in mijn handen kwam in me op. Terwijl mijn man genoot van een voetbalwedstrijd op tv, vermaakte ik me prima met het lezen van de quizvragen. De avond erna kregen we vrienden op bezoek en ik kon het niet laten om de quizvragen te testen. Ze bleken moeilijker dan verwacht en hulplijnen (lees mobiele telefoons) werden gebruikt om de juiste antwoorden te achterhalen. Hoe zou ik dit spel zou kunnen toepassen bij verschillende groepen ouderen rekening houdend met de beschikbare ruimte en de mogelijkheden van de deelnemers?

Een week later, weer tijdens een voetbalwedstrijd op tv, zat ik met gekleurd papier en een schaar aan tafel om letters uit te knippen. Een heerlijk klusje voor de zondagavond trouwens en de laatste voorbereiding voor het spel. Nu nog de promotie van de activiteiten die ik in mijn enthousiasme voor de inhoud bijna zou vergeten…
Een aantal kranten benaderd om de activiteit op de kalender te zetten en de vrijwilligers van Seniorenwelzijn gevraagd om de activiteit mondeling te promoten. Nu was het afwachten tot de kranten verschenen en de valpreventieweek van start zou gaan. Gelukkig had de lokale krant melding gemaakt van de activiteit op de website.
Maandag 1 oktober startte voor mij de valpreventieweek om 11.00 uur met de eerste groep senioren in het Jacobs Gasthuis van de Frankelandgroep. Een groep die er alles voor over had om extra punten te verdienen. Men was heel creatief in het bedenken van redenen hiervoor. Zo ook toen één van de heren spontaan riep: ‘hoe beter de balans, hoe kleiner de valkans’. Dit werd met luid applaus ontvangen en na het uitdelen van een extra punt beloofde ik deze opmerking op mijn website te plaatsen, bij deze 😊.

‘s Middags was ik te gast bij de enthousiaste groep van Seniorenwelzijn bij Hof in Zuid. Het fanatisme spatte er bij deze groep van af, zonder dat dit ten koste ging van de sfeer. Op donderdagmiddag waren de dames van Bewegen op recept aan zet in Fitsportland, hier stond samenwerking centraal en werden ook de lachspieren flink getraind.

Ik kijk terug op drie geslaagde variaties van Dobbelfit waarbij het opdoen van kennis, plezier in bewegen en bewustwording van de valrisico’s centraal stonden. In alle groepen zag ik stralende, trotse gezichten en vroeg men of we dit spel vaker konden doen. Een mooier compliment kan ik niet krijgen…dacht ik. Totdat ik tot mijn verassing bericht kreeg van VeiligheidNL dat ik met deze activiteiten een bijzondere vermelding en een taart had verdiend.

Bent u enthousiast geworden of heeft u een vraag of wens op het gebied van valpreventie? Ik denk graag met u mee. Zo geef ik cursussen en presentaties op maat aan senioren, zorgprofessionals, mantelzorgers of vrijwilligers binnen verschillende organisaties. Bel me gerust via 0638120459 of stuur een mail naar michelle@fietsendefysio.nl.

valpreventieweek